Sposób przygotowania:
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Żółtka oddzielam od białek, ser mielę przez maszynkę do mięsa .
Do zmielonego sera dodaję żółtka , drobny cukier oraz kilka kropli olejku rumowego, całość dokładnie mieszam.
Mąkę łączę z sodą oczyszczoną i stopniowo przesiewam do masy serowej, dodaję ocet i mieszam do połączenia wszystkich składników.
Białka ubijam na sztywną pianę, i delikatnie drewnianą łyżką łączę z masą serową.
W głębokim garnku rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta
(najlepiej wielkości orzecha włoskiego pamiętając o odstępach ponieważ pączusie dość dużo urosną).
Pączki smażę na złocisty kolor, odsączam na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Rada;
Łyżkę którą będziemy nabierać masę najlepiej zamoczyć w gorącym oleju a drugą łyżką ściągać i wkładać do gorącego oleju.
Jeżeli pączusie formujemy rękoma to dobrze ręce delikatnie nasmarować olejem, masa wtedy nie będzie lepić się do rąk.
Ocet można zastąpić spirytusem.
Do zmielonego sera dodaję żółtka , drobny cukier oraz kilka kropli olejku rumowego, całość dokładnie mieszam.
Mąkę łączę z sodą oczyszczoną i stopniowo przesiewam do masy serowej, dodaję ocet i mieszam do połączenia wszystkich składników.
Białka ubijam na sztywną pianę, i delikatnie drewnianą łyżką łączę z masą serową.
W głębokim garnku rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta
(najlepiej wielkości orzecha włoskiego pamiętając o odstępach ponieważ pączusie dość dużo urosną).
Pączki smażę na złocisty kolor, odsączam na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Rada;
Łyżkę którą będziemy nabierać masę najlepiej zamoczyć w gorącym oleju a drugą łyżką ściągać i wkładać do gorącego oleju.
Jeżeli pączusie formujemy rękoma to dobrze ręce delikatnie nasmarować olejem, masa wtedy nie będzie lepić się do rąk.
Ocet można zastąpić spirytusem.
robaczek
BozenaMatuszczyk
Czekoladka 2
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)
lukrowanepierniczki
BozenaMatuszczyk