BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1428]

Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzisiejsze pączusie wzbogaciłam o olejek rumowy. Smak bardzo fajny, pączusie puszyste, mięciutkie i nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także jako słodki deser do kawy na niedzielne popołudnie. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego

 

  • twaróg półtłusty 1/2 kg,
  • jajka 4 szt,
  • drobny cukier 4 -5 łyżek,
  • olejek rumowy kilka kropli,
  • mąka pszenna 2 szkl,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • octu 1 łyżeczka,
  • sól szczypta,

 

  • dodatkowo;
  • cukier puder + 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • olej do głębokiego smażenia,

Sposób przygotowania:

Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Żółtka oddzielam od białek, ser mielę przez maszynkę do mięsa .

Do zmielonego sera dodaję żółtka , drobny cukier oraz kilka kropli olejku rumowego, całość dokładnie mieszam.

Mąkę łączę z sodą oczyszczoną i stopniowo przesiewam do masy serowej, dodaję ocet i mieszam do połączenia wszystkich składników.

Białka ubijam na sztywną pianę, i delikatnie drewnianą łyżką łączę z masą serową. 

W głębokim garnku rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta 

(najlepiej wielkości orzecha włoskiego pamiętając o odstępach ponieważ pączusie dość dużo urosną).

Pączki smażę na złocisty kolor, odsączam na papierowym ręczniku.

Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem z cukrem waniliowym.



Rada;

Łyżkę którą będziemy nabierać masę najlepiej zamoczyć w gorącym oleju a drugą łyżką ściągać i wkładać do gorącego oleju.

Jeżeli pączusie formujemy rękoma to dobrze ręce delikatnie nasmarować olejem, masa wtedy nie będzie lepić się do rąk.

Ocet można zastąpić spirytusem.
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Żółtka oddzielam od białek, ser mielę przez maszynkę ,dodaję cukier oraz kilka kropli olejku rumowego mieszam
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Mąkę łączę z sodą oczyszczoną przesiewam do masy serowe, dodaję ocet i mieszam do połączenia składników
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Białka ubijam na sztywną piane ze szczyptą soli
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Ubite białka łączę drewnianą łyżką z masą serową
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Gotowa masa serowa na pączusie
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
W głębokim garnku rozgrzewam olej i smażę niewielkie pączusie
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Pączusie serowe z dodatkiem olejku rumowego
Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem