eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam sos pieczarkowo śmietanowy. Taki sos można podać do makaronu, klusek, kopytek czy klopsów mielonych.

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy

Składniki:

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy

pieczarki

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy

przygotowanie składników

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie składników cd

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół talarki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w pół talarki.

przygotowanie sosu

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy
Pieczarki i cebulę usmażyć na roztopionym maśle.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie sosu cd

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy
Wlać śmietanę do pieczarek i zagotować...

Do sosu wlać śmietanę i odrobinę wody. Całość chwilę pogotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.

podawanie

Sos Eli pieczarkowo śmietanowy

Sos przelać do sosjerki i podawać. Smacznego!