WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szakszuka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inna wersja coraz bardziej popularnej potrawy. Jajka sadzone na pieczarkach z pomidorami z odrobiną orientalnych przypraw.

Szakszuka z pieczarkami

Składniki:

Szakszuka z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka z pieczarkami

Pieczarki

Szakszuka z pieczarkami
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy i podsmażamy razem.

Pomidory

Szakszuka z pieczarkami
Dobrze jest wybrać mięsiste pomidory bez soku.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do pieczarek i podsmażamy, nie mieszając za mocno. Doprawiamy kminkiem, papryką wędzoną i chili. Robimy wgłębienia do dna patelni i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy do ścięcia się jajek. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy prosto z patelni.