Sposób przygotowania:
Barszcz biały z ziemniakami na wędzonych żeberkach
Umyć dokładnie wędzone żeberka i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i pieprz ziarnisty.
Gotować ok godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Do garnka dołożyć wędzoną kiełbasę i boczek - gotować jeszcze 30-40 minut. Wywar odcedzić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę - dodać do wywaru razem z utartą marchewką, majerankiem i jarzynką. Gotować do miękkości ziemniaków.
Na rozpuszczonym smalcu usmażyć posiekaną cebulę i dodać do zupy.
Doprawić pieprzem, płynną przyprawą do zup, chrzanem ze słoiczka i zabielić śmietaną.
Do gotowej zupy można dodać pokrojoną kiełbasę - można również dodać obrane z żeberek mięso.
Gotować ok godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Do garnka dołożyć wędzoną kiełbasę i boczek - gotować jeszcze 30-40 minut. Wywar odcedzić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę - dodać do wywaru razem z utartą marchewką, majerankiem i jarzynką. Gotować do miękkości ziemniaków.
Na rozpuszczonym smalcu usmażyć posiekaną cebulę i dodać do zupy.
Doprawić pieprzem, płynną przyprawą do zup, chrzanem ze słoiczka i zabielić śmietaną.
Do gotowej zupy można dodać pokrojoną kiełbasę - można również dodać obrane z żeberek mięso.