Sposób przygotowania:
Schab karkowy pieczony z czosnkiem
Schab karkowy trzeba oczyścić z błon i ścięgien, umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
W mięsie zrobić wiele głębokich otworów ostrym wąskim nożem (od spodu i na wierzchu) - w każdy włożyć czosnek pokrojony na podłużne cząstki.
Szeroką keksówkę wyłożyć folią sluminiową i polać olejem. Dno skropić płynną przyprawą do zupy.
Schab ułożyć w keksówce i posmarować olejem.
Oprószyć pieprzem, mielonym imbirem i rozgniecionym zielem angielskim. Na wierzchu położyć liście laurowe. Przykryć szczelnie folią.
Piekarnik rozgrzać do 150*C i włożyć mięso na 2 godziny. Po tym czasie odkryć i dopiekać 30 min. w 180*C z termoobiegiem, aby się lekko przyrumienił.
Podawać na gorąco, albo po ostudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki i pokroić do kanapek.
W mięsie zrobić wiele głębokich otworów ostrym wąskim nożem (od spodu i na wierzchu) - w każdy włożyć czosnek pokrojony na podłużne cząstki.
Szeroką keksówkę wyłożyć folią sluminiową i polać olejem. Dno skropić płynną przyprawą do zupy.
Schab ułożyć w keksówce i posmarować olejem.
Oprószyć pieprzem, mielonym imbirem i rozgniecionym zielem angielskim. Na wierzchu położyć liście laurowe. Przykryć szczelnie folią.
Piekarnik rozgrzać do 150*C i włożyć mięso na 2 godziny. Po tym czasie odkryć i dopiekać 30 min. w 180*C z termoobiegiem, aby się lekko przyrumienił.
Podawać na gorąco, albo po ostudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki i pokroić do kanapek.