Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Schab karkowy pieczony z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj proponuję pieczony schab karkowy szpikowany ząbkami czosnku. Nie wymaga wiele pracy, a za jednym razem można upiec pyszny kawał mięska, który idealnie nadaje się na ciepło do obiadu, a po zastygnięciu w lodówce zastąpi kupnewędliny.

Schab karkowy pieczony z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab karkowy pieczony z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Schab karkowy pieczony z czosnkiem
Schab karkowy trzeba oczyścić z błon i ścięgien, umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

W mięsie zrobić wiele głębokich otworów ostrym wąskim nożem (od spodu i na wierzchu) - w każdy włożyć czosnek pokrojony na podłużne cząstki.

Szeroką keksówkę wyłożyć folią sluminiową i polać olejem. Dno skropić płynną przyprawą do zupy.

Schab ułożyć w keksówce i posmarować olejem.

Oprószyć pieprzem, mielonym imbirem i rozgniecionym zielem angielskim. Na wierzchu położyć liście laurowe. Przykryć szczelnie folią.

Piekarnik rozgrzać do 150*C i włożyć mięso na 2 godziny. Po tym czasie odkryć i dopiekać 30 min. w 180*C z termoobiegiem, aby się lekko przyrumienił.

Podawać na gorąco, albo po ostudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki i pokroić do kanapek.
Schab karkowy pieczony z czosnkiem
Mięso wystarczy naszpikować ząbkami czosnku.
Schab karkowy pieczony z czosnkiem
Ułożyć w keksówce wyłożonej folią i przyprawić.
Schab karkowy pieczony z czosnkiem
Po upieczeniu posawać na gorąco do obiadu.
Schab karkowy pieczony z czosnkiem
Na zimno, wystudzony w lodówce, jest świetny do kanapek.