Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Metoda trzech etapów, czyli marynowanie w próżni, zamrożenie i upieczenie :) Z doświadczenia wiem, że mięso zamrożone przed obróbką termiczną, po upieczeniu jest bardziej kruche.

Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną
Schab wybrać możliwie wąski i jasny. Okroić z niego wszelkie błony i większe kawałki tłuszczu, po czym umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Ostrym długim wąskim nożem zrobić nacięcie w środku, przez środek mięsa, aż na wylot. Najwygodniej zrobić to po kawałku z obu stron. Do wnętrza mięsa włożyć tyle śliwek suszonych, ile tylko się zmieści - trzeba je lekko upychać.

Nafaszerowany kawałek schabu natrzeć olejem, a następnie obsypać przyprawami. Włożyć do odpowiedniej folii termicznej, zgrzać próżniowo. 

Jeśli nie ma możliwości zgrzania, można wykorzystać foliowy rękaw do pieczenia i ciasno owinąć mięso oraz zawiązać z obu stron przy samym mięsie.

Ofoliowane mięso włożyć na dobę do lodówki. W tym czasie przejdzie aromatem przypraw. 

Po dobie przełożyć schab do zamrażarki na 24-48 godzin. 

Kiedy się dobrze przemrozi będzie delikatniejszy po upieczeniu. 

Zamrożony schab włożyć razem z folią do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na czas ok. 100 minut. Następnie rozciąć ostrożnie folię wzdłuż mięsa, rozchylić i dopiekać 15-20 minut, zwiększając jednocześnie temperaturę do 230*C. 

Gotowy schab pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15-20 minut, aby lekko ostygł i odparował. Następnie ukroić plastry grubości 2-3 cm i podawać jako dodatek do obiadu. Zgromadzony w woreczku sos wykorzystać do polania całości. 

Pozostały kawałek schabu po ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin i kroić w cieniutkie plasterki jako dodatek do kanapek.
Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną
Nadziany śliwkami schab przyprawić i zgrzać próżniowo.
Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną
Po dobie marynowania w lodówce zamrozić mięso na 1-2 doby.