Sposób przygotowania:
Pieczony schab 3-etapowy ze śliwką wędzoną
Schab wybrać możliwie wąski i jasny. Okroić z niego wszelkie błony i większe kawałki tłuszczu, po czym umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Ostrym długim wąskim nożem zrobić nacięcie w środku, przez środek mięsa, aż na wylot. Najwygodniej zrobić to po kawałku z obu stron. Do wnętrza mięsa włożyć tyle śliwek suszonych, ile tylko się zmieści - trzeba je lekko upychać.
Nafaszerowany kawałek schabu natrzeć olejem, a następnie obsypać przyprawami. Włożyć do odpowiedniej folii termicznej, zgrzać próżniowo.
Jeśli nie ma możliwości zgrzania, można wykorzystać foliowy rękaw do pieczenia i ciasno owinąć mięso oraz zawiązać z obu stron przy samym mięsie.
Ofoliowane mięso włożyć na dobę do lodówki. W tym czasie przejdzie aromatem przypraw.
Po dobie przełożyć schab do zamrażarki na 24-48 godzin.
Kiedy się dobrze przemrozi będzie delikatniejszy po upieczeniu.
Zamrożony schab włożyć razem z folią do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na czas ok. 100 minut. Następnie rozciąć ostrożnie folię wzdłuż mięsa, rozchylić i dopiekać 15-20 minut, zwiększając jednocześnie temperaturę do 230*C.
Gotowy schab pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15-20 minut, aby lekko ostygł i odparował. Następnie ukroić plastry grubości 2-3 cm i podawać jako dodatek do obiadu. Zgromadzony w woreczku sos wykorzystać do polania całości.
Pozostały kawałek schabu po ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin i kroić w cieniutkie plasterki jako dodatek do kanapek.
Ostrym długim wąskim nożem zrobić nacięcie w środku, przez środek mięsa, aż na wylot. Najwygodniej zrobić to po kawałku z obu stron. Do wnętrza mięsa włożyć tyle śliwek suszonych, ile tylko się zmieści - trzeba je lekko upychać.
Nafaszerowany kawałek schabu natrzeć olejem, a następnie obsypać przyprawami. Włożyć do odpowiedniej folii termicznej, zgrzać próżniowo.
Jeśli nie ma możliwości zgrzania, można wykorzystać foliowy rękaw do pieczenia i ciasno owinąć mięso oraz zawiązać z obu stron przy samym mięsie.
Ofoliowane mięso włożyć na dobę do lodówki. W tym czasie przejdzie aromatem przypraw.
Po dobie przełożyć schab do zamrażarki na 24-48 godzin.
Kiedy się dobrze przemrozi będzie delikatniejszy po upieczeniu.
Zamrożony schab włożyć razem z folią do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na czas ok. 100 minut. Następnie rozciąć ostrożnie folię wzdłuż mięsa, rozchylić i dopiekać 15-20 minut, zwiększając jednocześnie temperaturę do 230*C.
Gotowy schab pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15-20 minut, aby lekko ostygł i odparował. Następnie ukroić plastry grubości 2-3 cm i podawać jako dodatek do obiadu. Zgromadzony w woreczku sos wykorzystać do polania całości.
Pozostały kawałek schabu po ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin i kroić w cieniutkie plasterki jako dodatek do kanapek.