Sposób przygotowania:
Grillowany bakłażan z pomidorem i serem pleśniowym
Bakłażana wybrać bardzo dojrzałego i jędrnego - najlepszy będzie możliwie gruby, aby łatwo dał się pokroić w plastry.
Należy go umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż na kilka plastrów równej grubości nie rozcinając do końca. Plastry w środku posmarować oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem.
Pomidory, cebulę i czosnek pokroić w plasterki i powtykać je między plastry bakłażana - dołożyć pokruszony w duże kawałki ser pleśniowy typu gorgonzola.
Arkusz alu-folii posmarować niewielką ilością oliwy, ułożyć bakłażana, szczelnie owinąć i upiec na grillu.
Upieczonego bakłażana podać z sosem jogurtowym lub jogurtem greckim.
Należy go umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż na kilka plastrów równej grubości nie rozcinając do końca. Plastry w środku posmarować oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem.
Pomidory, cebulę i czosnek pokroić w plasterki i powtykać je między plastry bakłażana - dołożyć pokruszony w duże kawałki ser pleśniowy typu gorgonzola.
Arkusz alu-folii posmarować niewielką ilością oliwy, ułożyć bakłażana, szczelnie owinąć i upiec na grillu.
Upieczonego bakłażana podać z sosem jogurtowym lub jogurtem greckim.