olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pakora- warzywa w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pakora to warzywa oblepione ciastem, smażone w głębokim tłuszczu. Nie brzmi najlepiej, ale smak mają boski.

Pakora- warzywa w cieście

Składniki:

Pakora- warzywa w cieście

 

  • 1 kalafior lub inne warzywa (brukselka, marchewka, cukinia)
  • 2/3szklanki maki pszennej typ 450
  • 0,4 litra wody
  • olej do smażenia
  • 0,5 łyżeczka chilli wproszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku indyjskiego
  • 1 łyżeczka sli
  • 1/4 łyżeczki cybamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Pakora- warzywa w cieście
Zmieszaj z wodą wszystkie suche składniki, tak aby powstało płynne ciasto. Umyj i podziel kalafior na drobne części o długich ogonkach (kalafior winien być suchy). Zanurzaj go w cieście. Oblepione ciastem kawałki kalafiora wrzucaj na rozgrzany olej (pakora powinna pływać pod powierzchnią oleju). Wyjmij, gdy będą ciemnobrązowe. Można zjeść z sałatką lub bez :)