ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pałki z kurczaka z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pałki kurczaka smażone i duszone w papryce są idealnym daniem na ciepły obiad czy na zimno do pieczywa.

Pałki z kurczaka z papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałki z kurczaka z papryką

 

  • pałki kurczaka 6 sztuk większe,
  • przyprawa złocista do kurczaka 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • papryka zielona 4 sztuki średnie,
  • cebula 2 sztuki,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • woda 2 szklanki,
  • przyprawa w płynie 2 łyżki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z papryką
Pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka złocistego, schować do lodówki na kilka godzin.

Na gorącym oleju mocno zrumienić pałki z każdej strony, smażyć z 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas obracać, wyjąć pałki na talerz.

Do garnka z tłuszczem po pałkach pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, wymieszać, podsmażać z 3 minuty.

Do papryki włożyć z talerza pałki, wlać wodę, przyprawę w płynie, pieprz ziołowy i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 25 minut.
Pałki kurczaka z papryką
Pałki kiurczaka nie drogie, smaczne i do wielu potraw.
Pałki kurczaka z papryką
Na tłuszczu po pałkach podsmażyć warzywa.
Pałki kurczaka z papryką
Pałki kurczaka dusić na mniejszym ogniu pod przykryciem.