Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Najczęściej podaję je z frytkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem

 

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki oleju
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem
Olej wymieszaj z przyprawą uniwersalną, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą natrzyj podudzia z kurczaka. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj marchewkę oraz pora. Podlej odrobiną wody i smaż około 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podsmażoną marchewkę z porem dodaj do podudzi. Razem zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem
Olej wymieszaj z przyprawą uniwersalną, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu.
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem
Marynatą natrzyj podudzia z kurczaka. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem
Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj marchewkę oraz pora. Podlej odrobiną wody i smaż około 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem
Podsmażoną marchewkę z porem dodaj do podudzi. Razem zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.