Sposób przygotowania:
Pałki w sosie z opieniek
Mięso umyć, lekko osuszyć, położyć na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i posypać przyprawą do mięs. Mięso mocno zrumienić. Do mięsa wlać szklankę wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Następnie odparować cały płyn, mięso ponownie zrumienić, zdjąć na talerz. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Opieńki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do cebuli i usmażyć. Doprawić lekko pieprzem. Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesinę wlać do grzybów, wymieszać i zagotować nie przerywając mieszania. Do sosu dodać jeszcze trochę wody (tyle, żeby sos uzyskał odpowiednią konsystencję),ponownie zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli. Mięso podawać z sosem grzybowym.