Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka faszerowane soczewicąETAP 1:
Soczewicę wsypać do garnka. Zalać ok. 1szkl. wody i zagotować. Gotować do miękkości. Jeśli potrzeba, dolać trochę wody. Wystudzić, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do soczewicy. Doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku wymieszać.
Pałki z kurczaka wytrybować z kości. Umyć, osuszyć i w miejsce kości nałożyć farsz z soczewicy. Brzegi najlepiej zszyć lub spiąć wykałaczkami. Mięso posypać przyprawą do kurczaka.
Smażyć na oleju na patelni pod przykryciem z każdej strony po minimum kilka minut.
Gdy będą ładnie przypieczone wyłożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.