ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 564]

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki z dodatkiem budyniu i mąki są bardzo pyszne, delikatne, mają chrupiącą skórkę, pierwszy raz ale nie ostatni zrobione, można różne smaki budyniu dodawać i różne owoce. Smacznego.

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

Składniki:

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

 

  • Składniki temperatura pokojowa: jajka 2 sztuki "L",
  • sól 1 szczypta,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier 1 łyżka,
  • mleko ok. 1/2 litra,
  • jabłka antonówka 3 sztuki,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

ETAP 1:

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem...
Piana powinna być bardzo na sztywno ubita.

Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki.

ETAP 2:

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem...
Jabłka powinny być bardzo cienko pokrojone.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać.

ETAP 3:

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem...
Olej rzepakowy musi być bardzo mocno rozgrzany.

Na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy a potem na talerz.

ETAP 4:

Placuszki przed podaniem posypać pudrem cukrem.