Sposób przygotowania:
Pierogi razowe z soczewicąPrzygotowanie farszu:
Soczewicę dokładnie płuczemy. W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. wody. Do wrzącej wody wsypujemy osączoną soczewicę. Gotujemy ok. 10-12 min. Gdy zmięknie odcedzamy dokładnie na sicie. Studzimy.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki.Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy starte pieczarki. Dusimy mieszając do odparowania wody. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy osączoną soczewicę. Doprawiając do smaku całość solą, pieprzem, majerankiem,papryką ostrą w proszku. Dusimy wszystko mieszając do odparowania płynu. Studzimy. Z zimnego farszu formujemy kulki.
Przygotowanie ciasta:
Do miski z mąkami dodajemy szczyptę soli,rozpuszczone letnie masło. Zagniatamy starannie ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodą.
Formowanie pierogów:
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej lekko mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy po 1 kulce farszu. Formujemy pierogi sklejając brzegi ciasta.
Gotowanie pierogów:
Sklejone pierogi układamy na stolnicy posypanej lekko mąką.
W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą gotujemy mieszając pierogi ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy na sicie. Podajemy gorące polane roztopionym masłem.