Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierogi razowe z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mega zdrowe i pyszne pierogi z ciasta z mąki razowej faszerowane czerwoną soczewicą i pieczarkami, polane masłem.

Pierogi razowe z soczewicą

Składniki:

Pierogi razowe z soczewicą

na farsz:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól ,pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona do smaku

na ciasto:

dodatkowo:

  • masło do polania ugotowanych pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi razowe z soczewicą

Przygotowanie farszu:

Pierogi razowe z soczewicą
Do uduszonych pieczarek dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy do smaku

Soczewicę dokładnie płuczemy. W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. wody. Do wrzącej wody wsypujemy osączoną soczewicę. Gotujemy ok. 10-12 min. Gdy zmięknie odcedzamy dokładnie na sicie. Studzimy.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki.Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy starte pieczarki. Dusimy mieszając do odparowania wody. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy osączoną soczewicę. Doprawiając do smaku całość solą, pieprzem, majerankiem,papryką ostrą w proszku. Dusimy wszystko mieszając do odparowania płynu. Studzimy. Z zimnego farszu formujemy kulki.

Przygotowanie ciasta:

Pierogi razowe z soczewicą
Z podanych składników zagniatamy ciasto

Do miski z mąkami dodajemy szczyptę soli,rozpuszczone letnie masło. Zagniatamy starannie ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodą.

Formowanie pierogów:

Pierogi razowe z soczewicą
Na każdym krążku ciasta nakładamy po 1 kulce farszu

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej lekko mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy po 1 kulce farszu. Formujemy pierogi sklejając brzegi ciasta.

Gotowanie pierogów:

Pierogi razowe z soczewicą
Uformowane pierogi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie

Sklejone pierogi układamy na stolnicy posypanej lekko mąką.
W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą gotujemy mieszając pierogi ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy na sicie. Podajemy gorące polane roztopionym masłem.