SUPERPRZEPIS

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym z dodatkiem wędliny to bardzo smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Polecam.

Składniki:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym

 

  • 25 dag fasoli Jaś
  • 40 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 15-20 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra mielona do smaku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym
Fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości

Fasolę umyć i zamoczyć w wodzie najlepiej na całą noc. Następnie z fasoli odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą i gotować.

ETAP 2:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym
Na patelni podsmażyć boczek, cebulę i kiełbasę

Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki, podsmażyć razem z cebulą.

ETAP 3:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym
Półmiękką fasolę połączyć z podsmażoną wędliną i cebulą

Podsmażoną wędlinę z cebulą dodać do półmiękkiej fasoli i gotować do miękkości.

ETAP 4:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym
Na patelni z tłuszczem podsmażyć koncentrat pomidorowy

Na pozostałym po smażeniu kiełbasy tłuszczu poddusić koncentrat pomidorowy.

ETAP 5:

Fasolka z kukurydzą w sosie pomidorowym

Fasolkę szparagową pokroić, ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Kukurydzę osączyć z zalewy, przepłukać. Miękką fasolę połączyć z koncentratem, kukurydzą i fasolką szparagową, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zagotować.