karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Frytki z batatów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, zdrowe, pachnące i cudownie słodkawe, po prosty fantastyczne - frytki z batatów. Zaskoczą niejedno podniebienie.

Frytki z batatów

Składniki:

Frytki z batatów

 

Sposób przygotowania:

Frytki z batatów

ETAP 1:

Bataty umyć, obrać i pokroić na wąskie paseczki, mniej więcej podobnej grubości.

Tak przygotowane posypać rozmarynem i papryką, doprawić solą, skropić olejem i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze tak, aby nie przykrywały się nawzajem i żeby każdy kawałek miał dla siebie miejsce.

Piec w temp 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Jeśli lubimy dość grube frytki i tak je pokroiliśmy, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Przed wyjęciem z piekarnika, można sprawdzić, czy najgrubsza frytka jest już miękka.

Spożywać od razu po upieczeniu.