Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja na prosty, ale naprawdę smaczny obiad. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste oraz bardzo aromatyczne i idealnie doprawione.

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej

Składniki:

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej

 

  • około 800g pałek z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)

Marynata:

  • 5 łyżek ketchupu (płaskich)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można użyć klasycznej)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna)
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku (średnie lub większe)

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej

Marynata:

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej
Marynatę możecie urozmaicić ulubionymi przyprawami.

Czosnek posiekać i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

Marynowanie:

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej
Kurczaka można marynować kilka godzin, ale najlepiej całą noc.

Umyte i osuszone pałki z kurczaka umieścić w marynacie tak, aby dokładnie były pokryte mieszanką.

Całość odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej
Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości kawałków z kurczaka.

Pałki z kurczaka wraz z marynatą, w której przebywały umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godziny w 180 stopniach.

Podczas pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.