Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mimo, że lubię klasyczną jajecznicę to tofucznica także często gości w moim menu. Fakt, nie smakuje dokładnie tak samo jak smażone jajka, ale bardzo podobnie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako śniadanie u wegan oraz alergików.

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica

Składniki:

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica

2 porcje:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1 cebula (mała)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • około 50 ml wody
  • czarna sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • odrobina oleju roślinnego do smażenia

Opcjonalnie:

  • szczypiorek/koperek
  • pomidor do podania

Sposób przygotowania:

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica

Cebula:

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica
Tofucznicę możecie też przygotować bez cebuli.

Cebulę, posiekać, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Tofu:

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica
Pamiętajcie, aby użyć jedynie tofu naturalnego.

Tofu odcedzić z zalewy i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Ser dodać do miękkiej do cebuli.

Całość:

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica
Płatki drożdżowe smakują jakby odrobinę serowo i bardzo delikatnie.Czarna sól nadaje tofucznicy jajecznego posmaku.

Wszytko razem przemieszać i chwilkę podsmażyć.
Wsypać płatki drożdżowe oraz odrobinę soli z pieprzem.
Całość połączyć z wodą i poddusić do momentu aż woda odparuje.
Następnie tofucznicę smażyć przez dodatkowe kilka minut.
Danie doprawić według smaku.