Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tak przygotowane pałki to świetna odskocznia od czasu do czasu. Są chrupiące i mega soczyste- zdecydowanie warte wypróbowania.

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce

Składniki:

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce

 

  • 1 kg pałek z kurczaka (u mnie 12 małych sztuk)
  • 100 g słonecznika
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • Łyżeczka pieprzu cytrynowego i ostrej papryki
  • Pół łyżeczki curry, imbiru i czosnku granulowanego
  • Olej

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce

KROK 1

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce
Jeżeli ktoś lubi, to może nie 'obierać' pałek.

Z pałek zdjąć skórę i umieścić całe mięso w jednym naczyniu.

KROK 2

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce
Przyprawy powinny dokładnie oblepiać każdą pałkę.

Pałki przyprawić papryką, pieprzem, czosnkiem, imbirem i curry i dokładnie wymieszać.

KROK 3

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce
Słonecznik w rozdrabniaczu przed obróbką.

Słonecznik zblendować lub posiekać na mniejsze części.

KROK 4

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce
Trzy etapy panierowania pałek mąka-jajko-słonecznik.

Każdą pałkę obtoczyć w mące kukurydzianej, rozbełtanym jajku i w rozdrobnionych ziarnach słonecznika.

KROK 5

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce
Pierwsza część smażonych pałek.

Kurczaka smażyć po 5-7minut z każdej strony na bardzo rozgrzanym oleju.

KROK 6

Pałki z kurczaka w słonecznikowej panierce
Pięknie zarumienione pałki z frytkami.

Gotowe pałki nałożyć i podawać z ulubionymi dodatkami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub dip serowy. Smacznego :)