Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pozbawione skóry pałki z kurczaka podsmażone, a następnie gotowane z cebulą i tartą cukinią do miękkości.

Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie

 

  • 4 duże pałki z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebula
  • ok. 15 dkg cukinii
  • 1/2 szklanki słodko-pikantnego sosu chili

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie
Z pałek z kurczaka usunąć skórę. Do mięsa dodać posiekane ząbki czosnku, mieloną paprykę, 4 łyżeczki oleju, koncentrat pomidorowy, trochę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszać dokładnie, żeby mięso pokryło się przyprawami. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie mięso zrumienić mocno z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do zrumienionego mięsa, zeszklić ją. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wymieszać. Smażyć na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Do mięsa z cukinią wlać 1,5 szklanki wody, dodać sos chili. Dokładnie wymieszać. Mięso w sosie gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut. W czasie gotowania sos 2-3 razy zamieszać. Po tym czasie zdjąć przykrywkę. Sos zredukować do odpowiadającej nam konsystencji. 
Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie
Pozbawione skóry pałki z kurczaka z dodatkiem przypraw i koncentratu pomidorowego.
Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.
Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie
Tarta cukinia dodana do zrumienionego mięsa.
Pałki z kurczaka w cukiniowym sosie
Woda i sos chili dodane do mięsa z cukinią.