mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Palmiery cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dzisiaj podaję prosty przepis na błyskawiczne ciasteczka pachnące cynamonem. Nie dość, że ładnie się prezentują to jeszcze wspaniale smakują. Chrupiące, aromatyczne, koniecznie musicie je upiec! :)

Palmiery cynamonowe

Składniki:

Palmiery cynamonowe

 

  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego (270 g)
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Palmiery cynamonowe
Na początku rozmrażamy ciasto francuskie jeśli mamy mrożone. Przygotowujemy posypkę cukrowo-cynamonową.W tym celu do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy zmielony cynamon i mieszamy dokładnie. Ciasto francuskie rozkładamy, posypujemy połową mieszanki cukrowo-cynamonowej po całej powierzchni. Po czym rolujemy ciasto równocześnie z obydwu dłuższych stron do środka. Ciasto oprószamy pozostałą posypką. Po czym ciasto kroimy na kawałki o szerokości ok. 0,5 cm. Palmiery kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blachę wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 210*C i pieczemy przez ok. 10 minut do zrumienienia.

Tagi:

ciasto