Sposób przygotowania:
Pikantne palmiery z chili i serem żółtym
Ciasto francuskie odmrażam, rozkładam na prostokąt i przekrawam równolegle do dłuższego boku na pół. Papryczki chili myję, osuszam, każdą przekrawam wzdłuż na pół, pozbywam ich ziarenek i kroję w małą kosteczkę. Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno kroję. Ser żółty ścieram na średnich oczkach tarki. Płaty ciasta posypuję startym serem, posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojoną papryczką chili (czerwoną, zieloną i żółtą), całość lekko oprószam solą. Ciasto zwijam wzdłuż krótszego boku z obu stron jednocześnie. Po czym ostrym nożem kroję ciasto na kawałki o grubości około 1 cm. Palmiery układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C na około 15 minut i piekę do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wyjmuję blachę i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
marietta