mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pikantne palmiery z chili i serem żółtym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, rozgrzewające, pikantne palmiery z chili z ciasta francuskiego, idealne jako dodatek do zup:)

Pikantne palmiery z chili i serem żółtym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne palmiery z chili i serem żółtym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • czerwona papryczka chili
  • zielona papryczka chili
  • żółta papryczka chili
  • garść natki pietruszki
  • 150 g startego sera żółtego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pikantne palmiery z chili i serem żółtym
Ciasto francuskie odmrażam, rozkładam na prostokąt i przekrawam równolegle do dłuższego boku na pół. Papryczki chili myję, osuszam, każdą przekrawam wzdłuż na pół, pozbywam ich ziarenek i kroję w małą kosteczkę. Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno kroję. Ser żółty ścieram na średnich oczkach tarki. Płaty ciasta posypuję startym serem, posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojoną papryczką chili (czerwoną, zieloną i żółtą), całość lekko oprószam solą. Ciasto zwijam wzdłuż krótszego boku z obu stron jednocześnie. Po czym ostrym nożem kroję ciasto na kawałki o grubości około 1 cm. Palmiery układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C na około 15 minut i piekę do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wyjmuję blachę i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Pikantne palmiery z chili i serem żółtym
Ser żółty ścieram na średnich oczkach, a papryczki drobno kroję
Pikantne palmiery z chili i serem żółtym
Ciasto francuskie rozkładam, przekrawam na pół i posypuję startym serem
Pikantne palmiery z chili i serem żółtym
Na starty ser rozkładam pokrojone kolorowe papryczki chili
Pikantne palmiery z chili i serem żółtym
Zawijam ciasto z obu stron jednocześnie, po czym kroję na 1cm kawałki

Tagi:

sery ciasto ser