haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Serowe palmiery

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Modne palmiery - tym razem w wersji na słono - pyszniutkie i błyskawiczne!

Serowe palmiery Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serowe palmiery

 

  • 1 opk mrożonego ciasta francuskiego
  • 100 g żółtego sera
  • 1/4 szkl ketchupu
  • Vegeta, pieprz, papryka
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Serowe palmiery
Ciasto francuskie rozmrozić. Posypać stolnice cienko mąką i rozwinąć ciasto. Przeciąć je na pół. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połowę z każdej połowy ciasta posypać serem i posmarować ketchupem. Złożyć na pół, tak, aby ser był przykryty. Następnie nakładamy ser i ketchup na środek każdej części ciasta i składamy brzegi do środka, następnie znów nakładamy resztę sera i ketchupu, posypujemy papryka i pieprzem i każdy z kawałków składamy tak jakbyśmy zamykali książkę. Oba wałki kroimy w 0,8 cm plastry, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dość mocno rosną - powiększają swoja objętość ok. 2 razy), posypujemy lekko vegetą i pieczemy ok 7 minut w temperaturze 180 stopni, przewracamy szczypcami kuchennymi na druga stronę i dalej pieczemy ok. 5 minut.
Serowe palmiery
Pokrojone plastry ciasta układamy na blaszce, pamietajac o odstepach!
Serowe palmiery
Pieczemy ok. 7 minut, nastepnie przewracamy palmiery i dalej pieczemy ok. 5 minut

Tagi:

sery ciasto ser