Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Palmiery piernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka są pyszne, takie chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji cudownie pachną oraz... uroczo wyglądają.

Palmiery piernikowe

Składniki:

Palmiery piernikowe

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki cukru (można nie co mniej)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Palmiery piernikowe

Cukier piernikowy:

Palmiery piernikowe
Najlepiej użyć drobnego cukru do wypieków.

Cukier połączyć z przyprawą do piernika.

Palmiery:

Palmiery piernikowe
Aby ciasto lepiej kroiło się - uprzednio można je schłodzić w lodówce.

Papier od ciasta francuskiego oprószyć cukrem z przyprawą do piernika i znowu umieścić na nim płat ciasta. Ciasto porządnie posypać cukrem, który należy lekko docisnąć. Dłuższe boki zwinąć zwinąć do środka (każdy z nich do połowy). Całość pokroić na 8-10 mm kawałki.

Przed pieczeniem:

Palmiery piernikowe
Palmiery ze sporymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Palmiery przełożyć na blachę uprzednią wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posypać resztą cukru i lekko docisnąć za pomocą dłoni.

Pieczenie:

Palmiery piernikowe
Palmiery ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut (po 8-10 minutach palmiery odwrócić na drugą stronę) w temperaturze 200 stopni.

Ciasteczka powinny być rumiane.