misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Palmiery takie małe a takie pyszne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Małe, bardzo kruche i delikatne ciasteczka z ciasta francuskiego z cynamonową nutą. Doskonały dodatek do kawy i herbaty.

Palmiery takie małe a takie pyszne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Palmiery takie małe a takie pyszne

 

  • ciasto francuskie ( 275 g)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Palmiery takie małe a takie pyszne
Do miseczki wsypujemy cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę mieszanki.

Ciasto francuskie rozwijamy. Jeśli mamy mrożone musimy je wcześniej rozmrozić.

Następnie rozwinięte ciasto posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu i cukru.

Dłuższy bok ciasta składamy do środka ciasta. To samo robimy z drugim bokiem. Teraz składamy do siebie oba prostokąty, by powstał jeden.

Za pomocą ostrego noża tniemy ciasto na 1 cm paseczki.

Teraz odwijamy je tak by powstało nam coś co kształtem będzie przypominało serce (zdjęcie nr 4).

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do odstawionej mieszanki i lekko dociskamy, by składniki przykleiły się do ciasta.Ja najpierw zrobiłam wszystkie ciasteczka, a później lekko zwilżałam brzegi ciastek i wkładałam co cukru z cynamonem.

Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st przez 15-20 minut.
Palmiery takie małe a takie pyszne
Rozwinięte ciasto posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu i cukru.
Palmiery takie małe a takie pyszne
Dłuższy bok ciasta składamy do środka ciasta To samo robimy z drugim bokiem.
Palmiery takie małe a takie pyszne
Za pomocą ostrego noża tniemy ciasto na 1 cm paseczki.
Palmiery takie małe a takie pyszne
Teraz odwijamy je tak by powstało nam coś co kształtem będzie przypominało serce