WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Paluchy drożdżowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko słodkie bułeczki drożdżowe na świeżych drożdżach. Idealne do jedzenia samodzielnie lub do słodkich kanapek.

Paluchy drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy drożdżowe

 

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miski. Dodać cukier i letnią wodę. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Dolać olej. Wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dolać zaczyn. Mikserem z hakami wyrabiać składniki przez kilka minut aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od ścian miski. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt. Przeciwległe 2 brzegi ciasta zwijać w ruloniki do środka. Przekręcić tym łączeniem pod spód i pokulać trochę ciasto formując na kształt palucha. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Najlepiej smakują lekko ciepłe.

Paluchy drożdżowe
Paluchy drożdżowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Paluchy drożdżowe
Uformowane bułeczki przełożone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Paluchy drożdżowe
Kawałki rozwałkowanego ciasta zwijamy z obu stron do środka w ruloniki
Paluchy drożdżowe
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na paluchy