Sposób przygotowania:
Paluchy drożdżoweETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miski. Dodać cukier i letnią wodę. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Dolać olej. Wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dolać zaczyn. Mikserem z hakami wyrabiać składniki przez kilka minut aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od ścian miski. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt. Przeciwległe 2 brzegi ciasta zwijać w ruloniki do środka. Przekręcić tym łączeniem pod spód i pokulać trochę ciasto formując na kształt palucha. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Najlepiej smakują lekko ciepłe.
ciasteczka
robaczek
WanilioweImprowizacj
ciasteczka napisał(a):
Czekoladka 2
biedroneczki
lukrowanepierniczki