Sposób przygotowania:
Włoskie paluchy
Do miski wlewamy olej, ciepłą wodę oraz wsypujemy sól, cukier i rozkruszone drożdże. Wszystko mieszamy, aby składniki sypki się rozpuściły. Miskę przykrywamy i stawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczyny wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Zarabiamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy wałeczki o długości ok. 20 cm. Smarujemy je mlekiem i obsypujemy ulubionymi przyprawami (np. makiem, sezamem, solą morską, zioła prowansalskimi, itp.). Paluchy rozkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (najlepiej w niewielkich odstępach, gdyż będą one rosły podczas pieczenia). Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladka 2