Sposób przygotowania:
Domowe paluchy drożdżowe
Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, drożdże. Całość mieszam drewnianą łyżką. Następnie dodaję ciepłe mleko, wodę, olej i jajko. Chwilę mieszam łyżką, żeby wstępnie połączyć składniki. Następnie wyrabiam ciasto ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. *opcjonalnie można dodać odrobinę mąki podczas wyrabiania
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce pod przykryciem).
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 lub więcej części (w zależności od tego jakie grube paluchy chce przygotować). Każdą część roluję tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Wierzch paluchów nacinam nożem. Paluchy zostawiam jeszcze na około 20-25 minut na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
Po tym czasie smaruję je rozmąconym jajkiem.
Paluchy piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie 25-30 minut).
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce pod przykryciem).
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 lub więcej części (w zależności od tego jakie grube paluchy chce przygotować). Każdą część roluję tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Wierzch paluchów nacinam nożem. Paluchy zostawiam jeszcze na około 20-25 minut na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
Po tym czasie smaruję je rozmąconym jajkiem.
Paluchy piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie 25-30 minut).