Sposób przygotowania:
Paluchy z kabanosem
Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić.
Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm.
W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów.
Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli.
Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.
Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm.
W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów.
Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli.
Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.