Sposób przygotowania:
Drożdżowe paluchy z serem
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową, a następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować białkiem i piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Ostudzone paluchy można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego!