lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paluchy pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Te "paluchy" można jeść jako dodatek do zupy lub do bigosu. Same w sobie też są smaczne. Jadłam je również z dipem.

Paluchy pszenne  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy pszenne

Składniki na paluchy :

 

  • 150 ml wody

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy pszenne

Wykonanie zaczynu :

Do miski wlewam ciepłą wodę, dodaje drożdże rozkruszone ksylitol i 2 łyżki mąki. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Wykonanie ciasta na paluchy:

Dodaje teraz do rozczynu jajo olej i sól , mieszam. Na końcu dodaje mąkę i wyrabiam ciasto.
Zostawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyjmuje ciasto, dziele na kawałki i wałkuje cienkie paluchy , podsypując mąką. Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i kładę na niego paluchy w lekkiej odległości. Paluchy nacinam lekko na skos ( fajnie wyglądają po upieczeniu) Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu studzę na kratce :)

Paluchy pszenne
Do miski wlewam ciepłą wodę , dodaje drożdże rozkruszone ksylitol i 2 łyżki mąki . Mieszam i zostawiam do wyrosniecia na 20 minut.
Paluchy pszenne
Zostawiam ciasto na 1 godzinę do wyrosniecia.
Paluchy pszenne
Po godzinie wyjmuje ciasto, dziele na kawałki i wałkuje cienkie paluchy , podsypując mąką .
Paluchy pszenne
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i kładę na niego paluchy w lekkiej odległości. Paluchy nacinam lekko na skos ( fajnie wyglądają po upieczeniu)

Tagi:

jajko jajka