Sposób przygotowania:
Paluchy z kminkiem
Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem i 170 ml letniej wody (podano125ml, musiałam dolać w efekcie potrzebowałam jak wyżej wspomniałam170ml) Pozostawiamy na ok15 minut pod przykryciem. W tym czasie mieszamy oba rodzaje mąki, dolewamy rozrobionymi drożdżami, dodajemy śmietanę sól i mielony kminek. Wyrabiamy ciasto 10inut. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski przykrywamy czystą ścierką - odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę obkładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąt i tniemy paluchy wg krótszego boku. Rolujemy uzyskując paluchy i nacinamy w kilku miejscach. Smarujemy mlekiem, obsypujemy ziarnami kminku i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy 15 - 20 minut. Bez termoobiegu. * Zainspirowana przepisem z książki "Smakowite pieczywo" z moimi drobnymi poprawkami;)