SUPERPRZEPIS

Paluchy pszenno orkiszowe

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Paluchy pszenno orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Puszyste, długo świeże bułeczki drożdżowe z dodatkiem razowej mąki orkiszowej. Świetnie smakują nawet z samym masłem.

Składniki:

Paluchy pszenno orkiszowe

 

  • NA 9-10 SZTUK:
  • 250 g maki pszennej typ 650 + niewielka ilość do podsypania
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml letniego mleka
  • 70-100 ml letniej wody
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
  • sezam lub mak

 

Sposób przygotowania:

Paluchy pszenno orkiszowe
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i 1/3 szklanki mleka, dobrze rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia. D o miski wsypać obie mąki, wymieszać je z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, olej i pozostałe mleko. Dolewając stopniowo wodę zagnieść ciasto, tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do czystej, wysmarowanej łyżeczką oleju miski, oblepić folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (u mnie na całą noc). Rano je przebić, krótko zagnieść, ponownie przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-60 minut. Podzielić na 9-10 równych części, każdą rozwałkować na prostokąt, złożyć na cztery, rozwałkować ponownie i zwinąć w rulon, zrolować formując podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem ciasta do dołu, pozostawiając między nimi odstępy. Lekko przygnieść dłonią, blaszkę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać z łyżeczką mleka, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek, posypać sezamem lub makiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu). Na dół piekarnika warto wstawić miseczkę z zimną wodą (ja przypomniałam sobie o niej za późno i wstawiłam 5 minut przed końcem pieczenia). Przełożyć na kratkę kuchenną i spróbować dać im wystygnąć, co jest bardzo trudne, bo cudownie pachną.

Bułeczki wykonałam z przepisu Pyzy http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/paluchy-pszenno-orkiszowe-z-czarnym.html 
Paluchy pszenno orkiszowe
Pięknie wyrośnięte ciasto wyjęte z lodówki po 12 godzinach.
Paluchy pszenno orkiszowe
Tak w moim wykonaniu wyglądało formowanie bułeczek.
Paluchy pszenno orkiszowe
Uformowane paluchy przygotowane do wyrastania.
Paluchy pszenno orkiszowe
Posmarowane żółtkiem i posypane sezamem przed włożeniem do piekarnika.

Tagi:

mak