mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Paluchy z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne paluszki z szynką.

Paluchy z szynką

Składniki:

Paluchy z szynką

 

  • Paluchy:
  • 5 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki
  • jajko
  • żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

  • Pozostałe składniki:
  • plasterki cienko krojonej pole\ędwicy sopockiej
  • pęczek szczypioru
  • jajko do smarowania
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

Paluchy z szynką
Paluszki-drożdże rozkruszamy, wsypujemy 3 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy z niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie zaczyn wlewamy do pozostałej mąki, dodajemy żółtko, jajko, olej, sól, mleko oraz brązowy cukier. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Oprószamy mąką. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałeczki. Lekko skręcamy. Paluszki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Szczypiorek myjemy i osuszamy. Końce paluszków owijamy plasterkami szynki i przewiązujemy szczypiorkiem. Wkładamy do przezroczystej wysokiej szklanki i podajemy gościom.

Tagi:

jajko jajka