Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Paluszki krucho drożdzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paluszki podawać do barszczu

Paluszki krucho drożdzowe

Składniki:

Paluszki krucho drożdzowe

 

  • 1,5 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 3 szt żółtka,
  • 2 dag drożdże,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyzki śmietana,
  • mak do posypania,
  • 1 szt białko,
  • 1 łyżeczka cukier

 

Sposób przygotowania:

Paluszki krucho drożdzowe
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem, dodać masło, roztarte drożdże z cukrem, śmietanę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Formować cienkie paluszki, ułożyć na przygotowaną blaszkę, posmarować białkiem, posypać makiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, upiec na złoty kolor.

Tagi:

mak