joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Pancakes amerykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pancakes jest śniadaniowym daniem amerykańskim,które zagosciło w mojej kuchni od niedawna.Polane słodkim syropem posmakuje wszystkim łasuchom.

Pancakes amerykańskie

Składniki:

Pancakes amerykańskie

 

  • maślanka - 1 i 1/3 szklanki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • jajka - 2 szt
  • cukier - 3 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • olej - 3 łyżki (plus 2 łyżeczki na patelnie
  • syrop klonowy lub malinowy

Sposób przygotowania:

Pancakes amerykańskie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem. Ciasto nie może mieć grudek. Maślankę dodawać partiami z mąką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed smażeniem odstawiamy na je kilka minut, żeby odpoczęło. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzej odrobinę oleju, jego nadmiar odlej, dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu.Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj od razu polane syropem.

Tagi:

jajko jajka