Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Panierowana kalarepka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Plastry kalarepki najpierw podgotowane, a następnie panierowane w jajku i bułce tartej i usmażone...

Panierowana kalarepka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowana kalarepka

 

  • 1 kalarepka
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Panierowana kalarepka
Kalarepkę obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej trochę przyprawy uniwersalnej, zagotować. Gotować na pół miękko, następnie odcedzić i lekko przestudzić. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Plastry kalarepki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kalarepkę w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej, lekko oprószyć solą. Smażyć na rumiano z obu stron.
Panierowana kalarepka
Obrana i pokrojona w plastry kalarepka gotowana w wodzie z przyprawą uniwersalną.
Panierowana kalarepka
Jedno jajko wbite do miseczki i rozbełtane.
Panierowana kalarepka
Plastry kalarepki maczane w jajku i obtaczane w bułce tartej.
Panierowana kalarepka
Kalarepka w panierce smażona na rozgrzanym oleju.