jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Panierowane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Podajemy je ciepłe jako przystawka, dodatek do dań mięsnych, ziemniaków. Możemy je podawać w towarzystwie sosu. Przygotowując tą przystawkę można użyć także zielonych pomidorów.

Panierowane pomidory Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panierowane pomidory

 

  • Składniki:
  • 5 pomidorów średniej wielkości,
  • ½ szklanki mąki zwykłej,
  • 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej,
  • ½ szklanki tartego sera żółtego,
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano,
  • Olej do smażenia,
  • 2-3 jajka

 

Sposób przygotowania:

Panierowane pomidory
Pomidory myjemy, osączamy/ Tak przygotowane kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kaszę, ser i przyprawy. Pomidory obtaczamy w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pomidory na oleju do zrumienienia z obu stron.
Panierowane pomidory
składniki panierki umieszczamy w misce i mieszamy