Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Panna cotta jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolorowa panna cotta z sosem jagodowym.

Panna cotta jagodowa

Składniki:

Panna cotta jagodowa

 

  • 3 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • opakowanie mrożonych jagód
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta jagodowa
Jagody wrzucić do rondla, zasypać cukrem i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać woda, odstawić. Śmietanę podgrzać w rondlu, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać żelatynę, wymieszać i gotować ok. 3 min. Na koniec dodać kilka łyżek syropu jagodowego dla zabarwienia. Masę przelać do kokilek lub pucharków i włożyć do lodówki na ok. 5 godz. Podawać z syropem jagodowym.