Sposób przygotowania:
Waniliowa panna cotta
Do średniego rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą, lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać.Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek. Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin. Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody. Podawać z konfiturą, np z wiśni i wiórkami czekoladowymi albo polana syropem klonowym.
andzia67
Natala1210
Śliweczka
luna
thegrooba
mięsko
marietta
grzesie777