Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Panna cotta z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Klasyczny i prosty deser pochodzenia włoskiego. Przyrządza się go na bazie śmietanki i żelatyny. Smakuje rewelacyjnie!

Panna cotta z musem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panna cotta z musem truskawkowym

truskawki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 40g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Mus truskawkowy:
  • 250g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Panna cotta z musem truskawkowym
Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (gorącej). Mleko przelać do garnuszka i zagotować z cukrem (aby się rozpuścił). Dodać żelatynę, cukier waniliowy i zmiksować ze śmietanką. Masę przelać do szklaneczek i umieścić w lodówce. (Efekt skosu - masa powinna być schłodzona do lekkiego stężenia. Szklaneczki wstawić do większego naczynia opierając je brzeg i wtedy powolutku napełnić deserem. Najlepiej jak całość stoi już w lodówce.) Mus: Galaretkę rozpuścić w wodzie (250 ml). Truskawki pokroić na ćwiartki, posypać 1 łyżką cukru i odstawić na 15 minut (powinny puścić sok). Po tym czasie owoce połączyć z galaretką i rozdrobnić blenderem (masa nie musi być jednolita). Mus przelać na zastygniętą panna cottę i ponownie schłodzić w lodówce.
Panna cotta z musem truskawkowym
Panna cotta z musem truskawkowym