Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Panna cotta z truskawkową polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna panna cotta z cudowną polewą

Panna cotta z truskawkową polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta z truskawkową polewą

 

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka 2%
  • 80 g cukru
  • łyżka białego wina opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Panna cotta z truskawkową polewą
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody mieszkamy i odstawiamy na ok 5 minut. Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukier. Z wanilii wyciągamy ziarenka wanilii i dodajemy do garnka. Dodajemy również przepołowioną laskę. Mieszamy i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Jeżeli chcemy możemy dodać wino i doprowadzić do zagotowania. Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie przelewamy do miseczek bądź filiżanek. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Truskawki myjemy i wkładamy do rozdrabniacza. Tak przygotowanym sosem polewamy panna cotte. Smacznego.
Panna cotta z truskawkową polewą
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy
Panna cotta z truskawkową polewą
Z wanilii wyciągamy nasiona i wrzucamy do śmietany
Panna cotta z truskawkową polewą
Opcjonalnie do panna cotty możemy dodać białe wino
Panna cotta z truskawkową polewą
Przygotowany roztwór wlewamy do miseczek