olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Panna cotta z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny i bardzo delikatny deser z wyczuwalną nutą wanilii stanowi ciekawą propozycję na spotkanie ze znajomymi.

Panna cotta z wanilią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panna cotta z wanilią

 

  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 2 laski wanilii
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 ml pełnego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek rumu amaretto

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z wanilią
Laski wanilii rozcinam wzdłuż, następnie za pomocą nożyka wyjmuję ziarenka.Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty. Ziarenka wanilii oraz laski wkładam do rondla ze śmietaną połączoną z mlekiem i cukrem. Całość podgrzewam i mieszam do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję żelatynę, amaretto i mieszam całość do momentu rozpuszczenia żelatyny. Po zagotowaniu się, zdejmuję z ognia. Przygotowaną masę odstawiam do wystygnięcia. Masę przelewam do pucharków i wstawiam do lodówki na 6 godzin, aby stężała.
Panna cotta z wanilią
Za pomocą nożyka wysuwam z laski wanilii ziarenka.
Panna cotta z wanilią
iarenka wanilii oraz laski wkładam do rondla ze śmietaną połączoną z mlekiem i cukrem.
Panna cotta z wanilią
Następnie dodaję żelatynę, amaretto i mieszam całość do momentu rozpuszczenia żelatyny. Po zagotowaniu się, zdejmuję z ognia.