mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Panzanella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Bardzo smaczna, błyskawiczna w przygotowaniu:)

Panzanella

Składniki:

Panzanella

 

  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki (dałam czerwoną)
  • 300 g czerstwego chleba pszennego
  • 1kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 garść bazylii

 

  • Dressing:

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • sól i pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panzanella
Chleb pozbawić najtwardszej skórki i pokroić w dużą grubą kostkę. Rozgrzać patelnię i przyrumienić grzanki ze wszystkich stron. Pomidory pokroić w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Wyciągam papryki z woreczka i obieram je ze skórki, po czym kroję na niewielkie paski. W dużej misce wymieszać pomidory, cebulę, paprykę i grzanki. Przygotować dresing: Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać resztę składników. Podawać od razu.

Tagi:

chleb