Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Papryka faszerowana ryżem i piersią kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Propozycja dla osób dbających o linię. Papryka napełniona przepysznym, aromatycznych nadzieniem podbije niejedno podniebienie.

Papryka faszerowana ryżem i piersią kurczaka

Składniki:

Papryka faszerowana ryżem i piersią kurczaka

 

  • 2 czerwone papryki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół szklanki ryżu
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • tarta mozarella (ok. 100 g)
  • oliwa do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana ryżem i piersią kurczaka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Każdą paprykę dzielimy na dwie części. Solimy i pieprzymy. Mięso kurczaka, pietruszkę i cebulę drobniutko siekamy nożem. Razem mieszamy. Dodajemy jedno surowe jajko i solimy, pieprzymy do smaku.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, które układamy na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Paprykę zapiekamy w temperaturze 180 stopni C. Po 45 minutach dodajemy na wierzch startą mozarellę i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.