darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Papryka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Składniki:

Papryka faszerowana

 

  • 5 dużych strąków papryki zielonej
  • 300 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 1 szklanka ryżu,
  • pasztet drop
  • łyżka oliwy lub oleju,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • sól.
  • usiekany koperek,
  • łyżko masła
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana
Strąki papryki umyć starannie, ściąć „piętki" z szypułką, wypestkować. Na dużej patelni rorgrzać olej, dodać pokrajaną w kostkę cebule, zeszklić nie rumieniąc, wsypać suchy ryż, smażyć aż lekko się zezłoci dodać wówczas kiełbasę pokrajaną w kostkę, paprykę w proszku i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie dodać kilko łyżek wody, Wsypać koperek, wymieszać, farsz wymieszać z niewielką ilością pasztetu.Farsz nakładać w stroki papryki, ułożyć papryki w rondlu podlać wodą do 3/4 wysokości papryki, posolić i dusić około pół godziny Na kilko minut przed podaniem rozłożyć na wierzchu potrawy kawałeczki masła.