peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Papryka faszerowana w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna papryka z chrupkim ciastem francuskim i ciągnącym się serem żółtym

Papryka faszerowana w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka faszerowana w cieście francuskim

 

 

  • 1 kiełbaska chorizo

 

 

  • 4 plastry sera żółtego

 

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana w cieście francuskim
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie tyle samo nacięć). Każdy pasek kolejno zawijamy do góry i lekko na skos (raz prawy raz lewy), aż zawiniemy całą paprykę. Zawiniętą paprykę możemy posypać ulubionymi ziołami. Zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Papryka faszerowana w cieście francuskim
Papryka faszerowana w cieście francuskim - przed pieczeniem
Papryka faszerowana w cieście francuskim
Papryka faszerowana w cieście francuskim