Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dżem 3-owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżemy świetnie smakują na kanapkach oraz jako dodatek do naleśników i gofrów. Amatorom owoców lata polecam pyszny dżemik wiśniowo - malinowo - borówkowy.

Dżem 3-owocowy

Składniki:

Dżem 3-owocowy

 

  • 1 kg wiśni (waga przed wydrylowaniem)
  • 0,5 kg malin
  • 0,5 kg borówki amerykańskiej
  • 0,75 kg cukru
  • 2 opakowania żel-fixu

Sposób przygotowania:

Dżem 3-owocowy

ETAP 1:

Dżem 3-owocowy
Owoce myjemy. Wiśnie pozbawiamy pestek, np. za pomocą drylownicy.

Wyparzamy słoiczki i nakrętki.

Owoce myjemy. Wiśnie pozbawiamy pestek, np. przy pomocy drylownicy.

ETAP 2:

Dżem 3-owocowy
Wiśnie, maliny i borówki wsypujemy do garnka.

Wiśnie, maliny i borówki wsypujemy do garnka o grubym dnie.

ETAP 3:

Dżem 3-owocowy
Owoce zasypujemy cukrem (ewentualnie ksylitolem)

Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy żel - fixy.

ETAP 4:

Dżem 3-owocowy
Całość podgrzewamy, a następnie przekładamy do słoiczków

Zagotowujemy, cały czas mieszać. Następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Pasteryzujemy. Słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy kocem, studzimy. Ostudzone dżemy przechowujemy np. w piwnicy.