jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomidorki koktajlowe nadają się świetnie do suszenia, więc warto zrobić zapasy na zimę a nie kupować z konserwantami w sklepie.

Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków

 

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
Pomidorki koktajlowe płukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na połówki. Ja wykorzystałam różne kolorowe. Następnie ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Włożyć do piekarnika lub suszyć początkowo na słońcu jeżeli grzeje. Nastawić piekarnik na termoobieg 100 stopni i suszyć przy uchylonym piekarniku. Gdy jest widoczne kurczenie się pomidorków posolić delikatnie. Suszyć około 3 godzin ale należy obserwować i wyjmować te które są już wysuszone.

Można dwie blaszki suszyć zmieniając poziomy. Wysuszone wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, bazylię świeżą lub suszoną, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek.

Zioła możemy dodawać dowolne jakie lubimy. Zalewamy gorącym ale nie gotującym olejem, jeżeli wlewamy i skwierczy to znaczy, że jest za gorący.

Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, ja w tym roku pasteryzowałam około 5-7 minut. Przechowywać w lodówce.
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
Pomidorki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
Następnie przekroić na połówki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem lub matą silikonową
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
Włożyć do piekarnika i suszyć w 100 stopniach około 2,5 - 3 godzin
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
wysuszone stopniowo wyjmować i wkładać do miseczki
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
następnie wkładać do słoiczków ,dodać przyprawy i zalać gorącym olejem lub oliwą z oliwek i zakręcić
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
Włożyć do pasteryzacji na 5- 7 minut