Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe suszone do słoiczków
Pomidorki koktajlowe płukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na połówki. Ja wykorzystałam różne kolorowe. Następnie ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Włożyć do piekarnika lub suszyć początkowo na słońcu jeżeli grzeje. Nastawić piekarnik na termoobieg 100 stopni i suszyć przy uchylonym piekarniku. Gdy jest widoczne kurczenie się pomidorków posolić delikatnie. Suszyć około 3 godzin ale należy obserwować i wyjmować te które są już wysuszone.
Można dwie blaszki suszyć zmieniając poziomy. Wysuszone wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, bazylię świeżą lub suszoną, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek.
Zioła możemy dodawać dowolne jakie lubimy. Zalewamy gorącym ale nie gotującym olejem, jeżeli wlewamy i skwierczy to znaczy, że jest za gorący.
Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, ja w tym roku pasteryzowałam około 5-7 minut. Przechowywać w lodówce.
Włożyć do piekarnika lub suszyć początkowo na słońcu jeżeli grzeje. Nastawić piekarnik na termoobieg 100 stopni i suszyć przy uchylonym piekarniku. Gdy jest widoczne kurczenie się pomidorków posolić delikatnie. Suszyć około 3 godzin ale należy obserwować i wyjmować te które są już wysuszone.
Można dwie blaszki suszyć zmieniając poziomy. Wysuszone wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, bazylię świeżą lub suszoną, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek.
Zioła możemy dodawać dowolne jakie lubimy. Zalewamy gorącym ale nie gotującym olejem, jeżeli wlewamy i skwierczy to znaczy, że jest za gorący.
Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, ja w tym roku pasteryzowałam około 5-7 minut. Przechowywać w lodówce.