Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Papryka marynowana z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Marynowana papryka to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zalewa wzbogacona prawdziwym miodem wydobywa słodycz papryki.

Papryka marynowana z miodem

Składniki:

Papryka marynowana z miodem

ZALEWA:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka miodu prawdziwego płynnego

 

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana z miodem

ETAP 1:

Papryka marynowana z miodem
Umytą i oczyszczoną paprykę należy włożyć do czystych słoików.

Paprykę umyć i pokroić na paski o średnicy ok 4 cm. Należy pozbyć się wszystkich nasionek. Włożyć do słoików, układając paski w pionie. Wyszło mi 8 słoiczków pół litrowych.

ETAP 2:

Papryka marynowana z miodem
Do słoików z papryką włożyć odpowiednie zioła.

Do każdego słoika włożyć po jednym liściu laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po parę ziaren pieprzu czarnego.

ETAP 3:

Papryka marynowana z miodem
Składniki zalewy podgrzewać w garnku i zagotować.

Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :)

Tagi:

papryka